sakya tasi choling
Mesterek
Szakja vonal Buddha Képanyag Tanitások Idézetek Linkek

HH Sakya Trizin

Őszentsége a 41. Szakja Trizin

HE Ratna Vajra
H. E. Ratna Vajra Rinpoche
HE Gyana Vajra
H. E. Gyana Vajra Rinpoche
Ratna Vajra felesége és lánya
Jetsunma és Dagmo Kusho
Dagmo Sonam Palkyi
Dagmo Sonam Palkyi
Dharma kerék
HE Jetsun Kusho Chimey Luding
Dzsecün Kusho Rinpocse
(Jetsun Kusho Chimey Luding)Dharma kerék

Õszentsége Szakja Trizin( Ngavang Kunga Tekcsen Palbar Szampel Vangi Gyalpo)1945-ben született a Dél-Tibeti Cedongban. Tibet egyik legõsibb spirituális családjából, a Khön családból származik, és a negyvenegyedik tagja a lámák töretlen vonalának, melynek eredete 1073-ba nyúlik vissza. A Szakja hagyomány vezetõje; a Szakja Trizin elnevezés jelentése „ A Szakják Trónjának Fenntartója”.Hét éves korában, apja halálakor vált a Szakják vezetõjévé, miközben már intenzív tanulmányokat és szellemi gyakorlatokat folytatott a Szakja hagyomány tanításai alapján. Még gyerekkorában részt vett egy hét hónapos elvonuláson. Fõbb tanítómesterei: Dzsamjang Tyencé Csötyi Lodrö, Ngavang Lodrö Senpen Nyingpo, Csögye Trincsen Rinpocse, valamint Khenpo Appé Rinpocse voltak.
1959-ben, mikor a kínaiak megszállták Tibetet, Indiába távozott. Ott Csögye Tricsen Rinpocse útmutatásai által bevezetést nyert és tanulmányozta a Rime gyűjteményt, a Gyüde Kuntut(a Tantrák gyűjteménye), valamint a Lamdre-t (Út és Gyümölcsei). A három alapvetõ Szakja vonal, a Szakja, Car és Ngor vitele mellett Õszentsége Szakja Trizin tartja a teljes tanításait a „Vashíd”-nak, valamint a Nyingmapák „Hatalmas Tökéletesség”-nek is, melyeket Drubcsen Rinpocse és Dzsamjang Tyencé Rinpocse hagyományozták rá. Õszentsége fenntartója a Lamdre tanításoknak is, melyek átfedik mind a Hinajána, Mahajána és Mantrajána utakat is. Számtalan kolostort alapított Indiában és Kelet-Ázsiában. Kialakította szám űzetésbeli székhelyét az Indiai Rajpurban, melynek közelében létrehozta a Szakja kollégiumot, mely a magasabb filozófiai tudományok iskolája, ahol logikát, filozófiát, pszichológiát oktatnak és gyakorolnak. Kíválóan beszél angolul, 1974 óta többször utazott Európába, az USÁ-ba és Dél-Kelet Ázsiába, ahol tanításokat és beavatásokat adott.
1986-ban megalapította a magyar szakjapa közösséget, a Szakja Tasi Csölinget, mely közösség 1998-tól hivatalosan bejegyzett egyházként működik. Õszentsége 1998-ban, 2002-ben és 2007-ben látogatást tett Magyarországon a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség meghívására és tanításokat, beavatásokat tartott több száz ember számára.
Jelenléte nagymértékben elõsegítette a magyarországi buddhizmus fejlõdését
.

Interjú Őszentségével és tanitások

Őszentsége 2007-es látogatásának és tanitásának képeiTiszteletreméltó Dzsecün Kusho Rinpocse a tibeti Buddhizmus kis létszámú nõi lámáinak egyike. Õszentsége Szakja Trizin a szakja hagyományvonal vezetõjének nõvére, hercegnõje az 1300 éves Khön családnak, aki különleges képzést kapott a szakja rend tibeti kolostoraiban. Dzsecün Kusho 1938-ban, a föld tigris évében született a család elsõszülöttjeként a Szakja Khön család Tara Palotájában.Tizenegy éves volt, amikor a híres Ngor kolostorban átfogó képzésben részesült a Lam Dre tanításokból. Tizennyolc éves korában már szerzetesek, és apácák százainak adott tanításokat, és beavatásokat. A tibeti történelem során három nõ volt képes a teljes Lam Dre (Út és gyümölcs) tanításokat átadni, Tiszteletreméltó Dzsecün Kusho egyik közülük.

1959-ben családjával Indiába emigrált. 1979-óta testvére Õszentsége Szakja Trizin kérésére kezdett el tanítani, ezidõben már a nyugati világban. Vezetõje egy nagy Vancouveri Szakja központnak, és gyakran utazik az Egyesült Államokba, és távol keletre tanítani. Öt gyermekes családanya, a kanadai Vancouverben él. 1998-ban létrehozta a Szakja Alapítványt Európáért, azóta rendszeresen jár európai buddhista központokba tanításokat, és beavatásokat adni. Magyarországon elõször 2003-ban, majd 2004-ben, és 2006-ban járt, és az általa tartott beavatás sorozatok, tanítások sok magyar Dharma gyakorló számára hoztak komoly inspirációt, és áldást.

Interjú

A  nők  bölcsessége

Dzsecünma 2006-os látogatásának és tanításának képei

2008-as Vadzsrajogini tanítás képei

 
sakya logo
 
szakja tasi csöling